Kanadský škoricový bagel

Prvý diel seriálu „národné pečivká“ alias čo sa raz bude podávať ku káve v mojej kaviarni začne v Kanade, kde žije moja rodina. Zimy sú tam dlhé a aj ženy majú fyzicky náročné povolania (sesternica je drevorubačka) 🙂 takže organizmus si sám pýta zahriatie vo forme hutných jedál, sýtych polievok, mäsa, pečiva, či korenín. To len na okraj.

Sestra môjho dedka bola vychýrená pekárka, a hoci sama mala celiakiu, teda bezlepkovú diétu pri ktorej bežné pečivo nekonzumovala, pre svoje deti, vnúčatá, pravnúčatá varila s láskou od výmyslu sveta. Do Kanady sa presťahovala v mladom veku so svojím slovenským manželom a na Slovensko nikdy nezabudla, pravidelne sa navzájom navštevovali, aj za minulých režimov.

Preto prvým receptom ktorý som vybrala sú tzv. „Canadian cinammon raisins bagels“ čiže kanadské škoricovo-hrozienkové bagle. Tieto bagle sú len mierne sladké, Kanaďania vo veľkej miere používajú pri pečení javorový sirup, ktorý je dosť sladký, no v pečení sa akosi „stratí“ 🙂 Aspoň teda ja som mala pocit že mohli by byť aj sladšie, takže určite dajte aj trošku cukru.

Bagle sú z kysnutého cesta, ktoré nemusí byť strašiakom, dokonca ani keď nemáte po ruke kuchynský robot. Ja osobne používam droždie aj čerstvé aj sušené, s obidvomi sa podarí, treba mu len dať čas a teplo 🙂

Tieto bagle sú s hrozienkami, ale môžete ich vymeniť za mak, sezam, kúsky čokolády, fantázii sa medze nekladú. Dajú sa tiež urobiť naslano – úplne vynechať javorový sirup aj cukor a následne naplniť ako bagetu – šunkou, lososom, mozzarelou,… Sladké sa podávajú s „cream cheese“ čo u nás nájdeme ako philadelphiu, lučinu, atď a preliate javorovým sirupom. Moje dieťa si natrelo lučinu na jednu a nutelu na druhú polovicu 🙂

Cesto na bagle som si predpripravila večer a ráno už len dokončila, tá posledná fáza už nie je tak časovo náročná. A tá vôňa v celom dome – škorica a čerstvé cappucino – mmmmm.

Takže ideme na to. Pre angličtinárky pripájam aj originál recept http://www.thecandidappetite.com/2012/10/22/cinnamon-raisin-bagels/

Suroviny:

základ
1 ČL sušeného droždia
4 šálky chlebovej múky (ja som mala zmes ražnej a pšeničnej múky do domácej pekárne)
2,5 šálky vlažnej vody

cesto
1 ČL sušeného droždia
3,75 šálky chlebovej múky
1 PL škorice
5 PL trstinového cukru
3 ČL soli
2 ČL melasového sirupu/medu/javorového sirupu (ja som dala len javorový sirup bez cukru)
2 šálky prepláchnutých hrozienok

na varenie/pečenie
1 PL sódy bikarbóny
kukuričná alebo semolínová múka na poprášenie (ja som dala detskú krupicu)

Príprava:

Vo veľkej mise (napr. kuchynského robota) zmiešame droždie a múku, prilejeme vodu a miešame kým nevytvoríme vláčne lepkavé cesto, ktoré pripomína husté palacinkové cesto. Misku zakryjeme fóliou a navlhčenou utierkou. Necháme odpočívať pri izbovej teplote 2 hodiny, resp. kým zmes nie je nadýchaná a tvoria sa v nej bublinky.

Na vytvorenie cesta do tej istej misy pridáme zvyšné droždie a premiešame. Pridáme 3 šálky múky, škoricu, cukor, soľ a sirup/med. Miešame (ručne alebo v kuchynskom robote s hákom na najnižších otáčkach) kým nevytvoríme guľu a pomaly pridávame zvyšnú múku. Nakoniec vmiešame hrozienka.

Miešame ešte 6 minút v robote (10 minút ručne) kým cesto nie je vláčne a pevné. Ak sa nám zdá príliš suché, pridáme trolinku vody, ak je naopak príliš lepkavé, pridáme múku. S cestom sa musíme hrať, musíme cítiť jeho potenciál pod svojimi rukami, napokon bude saténovo hladké a poddajné.

Cesto si rozdelíme podľa toho aké bagle chceme mať – môžeme vytvoriť 12 jumbo baglov, 16 medium baglov alebo 24 mini baglov. Ja som zvolila zlatú strednú cestu. Nakrájané cesto vyformujeme do guľôčok a tie prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme 20 minút odpočívať.

Medzitým si pripravíme 2 plechy s papierom na pečenie, ktorý postriekame olejom. Do každej cestovej guľôčky spravíme palcom dieru a jemne ju zväčšíme, pričom dávame pozor aby cesto bolo rovnomerne rozložené po celom obvode baglu. Bagle naukladáme na plechy, necháme medzi nimi medzeru asi 1 palec (ešte nakysnú trošku) a opôť veľmi jemne postriekame olejom a prikryjeme fóliou. Necháme ešte odpočívať 20 minút na kuch. linke.

Následne bagle putujú do chladničky – môžete vyskúšať či sú už na to „pripravené“ a to tak že jeden z nich jemne namočíme do misky s vlažnou vodou a ak ostane plávať na hladine, vieme že je už „pripravený“. Mne sa nechcelo toto skúšať, takže som ich radšej nechala odpočívať o 10 minút dlhšie a potom som ich dala na noc do chladničky. Áno, je to dlho 🙂 ale je to akurát keď ich chcete ráno čerstvo upečené. okej, stačí im vraj aj 4 hodiny v chladničke, ale čím dlhšie, tým lepšie sa chute prepoja.

Napokon prichádza posledná fáza a tá sa stihne aj ráno do pol hodiny. Predhrejeme si rúru (po tejto skúsenosti nabudúce dám radšej menej – asi 220 stupňov) a mriežku si dáme do strednej polohy. Vezmeme si veľký (široký) hrniec, naplníme do polovice vodou a necháme zovrieť, následne vsypeme sódu bikarbónu – s týmto opatrne, začne to dosť šumieť 🙂

Bagle jemne vhodíme do tohho kúpeľa, tak aby sa netlačili (4-5 ks naraz), po minúte ich obrátime a po ďalšej minúte vyberieme a necháme vyschnúť na tanieri (nedávať na kuchynské papierové utierky, verte mi, zlý nápad :/ nalepí sa na bagle a už to z nich nedostanete). Ak chcete bagle viac „žuvačkovité“ nechajte ich obariť po 2 minúty z každej strany. Skúšajte, nájdite si to svoje 🙂

Kým sa všetky bagle obaria, jemne posypte opäť tie isté plechy s tými istými papiermi kukuričnou múkou/detskou krupicou.

Medzitým sa nám rozohriala rúra, oba plechy môžete piecť naraz, čo najviac v strede, cca 5-10 minút a potom obrátiť a vymeniť medzi sebou a opäť cca 5-10 minút – kým nezhnednú. Následne vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke. Naozaj, nechajte ich vychladnúť, ja viem, tá vôňa je neodolateľná ale popálite sa alebo Vám bude zle. No nič, ja som Vám to hovorila 🙂

Dobrú chuť a krásny a úspešný deň praje

Dominika

Mohlo by vás zaujímať

Americká klasika Red Velvet

Keď sa ma niekto, kto nikdy predtým Red Velvet nejedol spýta, ako chutí, je dosť ťažké vysvetliť to. Vôbec sa totiž nepribližuje klasickým obláčikovým korpusom.